Thursday, March 28, 2024

Latest Posts

Μήνυμα Μέρκελ κατά Τουρκίας: Όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα

Συνέντευξη Τύπου αυτή την ώρα της Γερμανίδας καγκελαρίου – «Η σχέση μας με την Τουρκία είναι διαφορετική. Συνομιλώ συχνά με τον κ. Ερντογάν και θα σας ενημερώσω».

Ηχηρή παρέμβαση έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου.

Ερωτώμενη για την κρίση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας είπε:

«Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων φίλων μας».
Για πρώτη φορά δηλαδή χρησιμοποίησε κατηγορηματική φρασεολογία υπέρ της Ελλάδας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόσθεσε δε ότι είναι στοιχειώδες οι δύο πλευρές (δηλαδή Ελλάδα και Τουρκία) να συνεχίσουν τον διάλογο.

«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι διαφορετική. Συνομιλώ συχνά με τον κ. Ερντογάν και θα σας ενημερώσω».

Δένδιας: «Απόλυτη αναγκαιότητα οι κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία»

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του, για το θέμα της Τουρκίας. Χαρακτήρισε δε «απόλυτη αναγκαιότητα» -προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο- τις επικείμενες ανακοινώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

«Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ, σχετικά με τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το θεωρούμε απόλυτη αναγκαιότητα, προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στο Συμβούλιο, ενόψει της σημερινής συζήτησης για την Τουρκία, ο υπουργός τόνισε: «Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτές είναι οι αξίες της κοινότητας των εθνών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσανατολίζονται στην υιοθέτηση μιας λίστας αυστηρών κυρώσεων, αν και υπάρχει προβληματισμός μήπως αυτή η κίνηση αφιονίσει τον Ερντογάν.

Τη λίστα των κυρώσεων, έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]