Friday, March 29, 2024

Latest Posts

Κορωνοϊός: 1.004 ασθενείς κατέληξαν το Νοέμβριο, μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ

Μεγάλη πίεση δέχονται οι κλινικές ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας, αφού ολοένα και περισσότεροι ασθενείς μας πρέπει να εισαχθούν στις μονάδες.

Χθες, μέσα σε 22 ημέρες, τα θύματα του Νοεμβρίου ξεπέρασαν τα 1.000… Με τους 103 νεκρούς που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας, ανέρχεται πλέον σε 1.630, με την καμπύλη του αριθμού των θυμάτων να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, την ώρα που και οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Χθες έφτασαν σε νέο αρνητικό ρεκόρ (540) και σε μία ημέρα όπου τα δείγματα που ελέγχθηκαν ήταν λιγότερα απ’ ότι συνήθως, όπως και το σύνολο των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν (1.498).

Το γράφημα που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων από την ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, είναι χαρακτηριστικό, καθώς ενώ χρειάστηκαν συνολικά 6 μήνες για να φτάσει η χώρα τους 300 νεκρούς από κορωνοϊό, μόνο τις τελευταίες 48 ώρες μέτρησε 211.

Χαρακτηριστικά, το γράφημα δείχνει τα εξής στοιχεία:

Γράφημα για την καμπύλη των θανάτων

Από τις 12 Μαρτίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, σε διάστημα 183 ημερών έχασαν τη ζωή τους 300 ασθενείς.
Από 11 Σεπτεμβρίου έως 26 Οκτωβρίου, σε διάστημα 47 ημερών, τα θύματα έφτασαν τα 600.
Από 26 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου, δηλαδή στις επόμενες 14 ημέρες, τα θύματα αυξήθηκαν σε 900.
Από 11 Νοεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου, μέσα σε έξι μόλις ημέρες, τα θύματα έφτασαν τα 1.200.
Από τις 17 έως τις 21 Νοεμβρίου, μέσα σε τέσσερις ημέρες, οι τα θύματα αυξήθηκαν σε 1.500.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί φτάνουν τους 524 σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα:

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου: 59 νεκροί και 400 διασωληνωμένοι
Τρίτη 17 Νοεμβρίου: 63 νεκροί και 443 διασωληνωμένοι
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου: 60 νεκροί και 480 διασωληνωμένοι
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου: 59 νεκροί και 499 διασωληνωμένοι
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου: 72 νεκροί και 519 διασωληνωμένοι
Σάββατο 21 Νοεμβρίου: 108 νεκροί και 522 διασωληνωμένοι
Κυριακή 22 Νοεμβρίου: 103 νεκροί και 540 διασωληνωμένοι

Στο 11.8% ο δείκτης θετικότητας

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα χθεσινά 1.498 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν, προκύπτει και ένα αυξημένο νούμερο στον δείκτη θετικότητας. Με τα τεστ που διενεργήθηκαν την ίδια ημέρα να ανέρχονται σε μόλις 12.698 -αρκετά λιγότερα από τον μέσο όρο που είναι μεταξύ 20 και 25.000- τα 1.498 θετικά κρούσματα βγάζουν ποσοστό 11.8% στον δείκτη θετικότητας, την ώρα που το όριο συναγερμού είναι στο 4%.

Σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων, η Θεσσαλονίκη για άλλη μία φορά είχε τα περισσότερα (305), με την Αττική (218), την Λάρισα (84), τα Τρίκαλα (80) και την Μαγνησία (79) να ακολουθούν.

Βατόπουλος: Θα συνεχιστεί για άλλη μία εβδομάδα αυτή η εικόνα

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε πως ο αριθμός των θανάτων δεν αναμένεται να πέσει πριν περάσει άλλη μία εβδομάδα, αλλά τόνισε πως εμφανίζεται μία επιπέδωση των κρουσμάτων που μπορεί να δείξει κάποια θετικά αποτελέσματα από την επόμενη εβδομάδα.

«Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε βελτίωση, η οποία ελπίζω να διατηρηθεί. Ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων δεν θα πέσει πριν περάσει μια βδομάδα ακόμα», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

«Είναι απολύτως σαφές ότι ο ιός είναι σε όλη την Ελλάδα. Σε οποιοδήποτε σημείο που δεν βλέπουμε πολλά κρούσματα, με έναν κακό χειρισμό, θα κολλήσει ξανά κόσμος. Είναι μια ασταθής ισορροπία» συνέχισε ο κ. Βατόπουλος που συμπλήρωσε πως «μέσα στις τρεις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια επιπέδωση. Έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται λίγο τα κρούσματα και σίγουρα θα πάρουμε την τελική ανάσα όταν έρθει το εμβόλιο. Χρειάζεται ευλαβική τήρηση των μέτρων και αυτοπροστασία. Με αυτά νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη μεγάλη δυσκολία, χωρίς να υπάρξει το τρίτο κύμα».

Ασφυκτική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα -Στήνουν κινητό νοσοκομείο στο «424»
Η βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να δέχεται την μεγαλύτερη πίεση καθώς στα νοσοκομεία οι γιατροί δεν βρίσκουν πλέον κλίνες ΜΕΘ για τους ασθενείς. Παρά την παρουσία εθελοντών νοσηλευτών από διάφορα μέρη της χώρας, το πρόβλημα στην Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι μεγάλο και μάλιστα στο στρατιωτικό νοσοκομείο «424» ξεκίνησε να στήνεται στο πάρκινγκ κινητό νοσοκομείο με κοντέινερ και τέντες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών από την στιγμή που τα νοσοκομεία είναι γεμάτα.

Για «απελπιστική» κατάσταση έκανε λόγο χθες ο διευθυντής της ΜΕΘ στο «Παπανικολάου» Ν. Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική» ανέφερε αρχικά.

«Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα. Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό, τι άλλο έκκληση να κάνουμε; Να φτάσουμε τετραψήφιο;» συνέχισε.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]