Thursday, March 28, 2024

Latest Posts

Κορονοϊος: Στο «επίκεντρο» η Βόρεια Ελλάδα – Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων και τις νέες εστίες

Ο κορονοϊος συνεχίζει να εξαπλώνεται και η έξαρση στα κρούσματα εντείνει την ανησυχία. Θεσσαλονίκη και Σέρρες «φλερτάρουν» με το «πορτοκαλί», όπου βρίσκεται η Αττική. Νέες εστίες σε σχολεία, γηροκομεία και κλειστές δομές. Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 438 νέα κρούσματα.

Ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων σε πόλεις της περιφέρειας, αλλά και οι νέες εστίες που προκύπτουν. Ειδικότερα, η επιδημιολογική κατάσταση σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας είναι αυτή που μπαίνει στο επίκεντρο των ειδικών, ενώ οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή λόγω νέων εστιών έπειτα από εντοπισμό κρουσμάτων σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, φυλακές και σώματα ασφαλείας.

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα, στην Θεσσαλονίκη η κατάσταση κρίνεται σοβαρή, καθώς τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τα επιδημιολογικά δεδομένα της πόλης και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στη σύσκεψη εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους ενώ επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Σημειώνεται ότι μετά τη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει στην περιοχή «πρέπει να είναι συλλογική, για να αποφύγουμε την επιβολή νέων επώδυνων περιοριστικών μέτρων και την πιθανότητα ενός lockdown, που θα λειτουργήσει καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία».

Την ίδια στιγμή προειδοποίηση για την επιδημιολογική εικόνα σε άλλες περιοχές απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ότι γειτονιές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς και Ιωαννίνων βρίσκονται στο πορτοκαλί.

Φόβοι για lockdown στις Σέρρες, παίρνει έκτακτα μέτρα ο Δήμος
Στην Μακεδονία ήδη η περιοχή της Κοζάνης είναι σε καθεστώς lockdown, ενώ και τα Ιωάννινα είναι σε συναγερμό. Αλλη μία περιοχή ωστόσο εμφανίζει τα τελευταία 24ωρα σοβαρό πρόβλημα με αυξημένα κρούσματα είναι οι Σέρρες, όπου ο δήμαρχος της πόλης, Αλέξανδρος Χρυσάφης, προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown, προχωρά σε έκτακτα μέτρα.

Ο δήμαρχος ανέφερε χθες πως η κατάσταση την τελευταία εβδομάδα τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και υπάρχουν φόβοι ακόμη και για τριψήφιο νούμερο κρουσμάτων, όπως είπε.

«Ο συνωστισμός σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους», υπογράμμισε ο δήμαρχος, «και η συμπεριφορά μας το τελευταίο διάστημα έδειξαν ότι δεν έχουμε την ατομική και κοινωνική ευθύνη στον βαθμό που πρέπει. Τα αποτελέσματα είναι να κινδυνεύουν συνάνθρωποί μας», ανέφερε χτυπώντας «καμπανάκι» στους κατοίκους των Σερρών, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Χρυσάφης γνωστοποίησε ότι με επείγουσα επιστολή προς τον ΕΟΔΥ ζήτησε να έρθει άμεσα κλιμάκιο στις Σέρρες για τη διεξαγωγή τεστ και ιχνηλάτηση επαφών των κρουσμάτων. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οργανώθηκε στον Δήμο Σερρών ομάδα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η οποία θα αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα και θα λαμβάνει αναλόγως μέτρα. Χθες, στις Σέρρες εντοπίστηκαν 28 κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Τα έκτακτα μέτρα που αποφασίστηκαν στις Σέρρες:

Η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του Δήμου Σερρών θα γίνεται μόνο με ραντεβού και μόνον εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης και έκδοσης ηλεκτρονικών πιστοποιητικών.
Καθημερινά θα πραγματοποιούνται απολυμάνσεις και ψεκασμοί από συνεργεία του δήμου σε δημοτικά και δημόσια κτίρια, καθώς και σε αύλειους χώρους σχολείων και κύριους δρόμους στην πόλη και τα χωριά.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες στα δημοτικά κτήρια.
Λειτουργία γραφείου ενημέρωσης για τεχνικά και διοικητικά θέματα covid στον Δήμο Σερρών.
Ενίσχυση της αστυνόμευσης για αποφυγή του συνωστισμού σε εξωτερικούς χώρους και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Κορονοϊός: Νέα κρούσματα σε νοσοκομεία, σχολεία και γηροκομεία

Εν τω μεταξύ, συνεχώς αυξάνονται και τα κρούσματα σε κλειστές δομές, όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, αλλά και σχολεία. Ειδικά στην περίπτωση των σχολείων και χθες καταγράφηκε έξαρση, με θετικούς μαθητές ή καθηγητές.

Στην Κρήτη δύο δασκάλες δημοτικού σχολείου βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό και μπήκαν σε καραντίνα, όπως και οι μαθητές των τάξεων που διδάσκουν. Στην Ελασσόνα, έξι μαθήτριες, αθλήτριες του βόλεϊ, βρέθηκαν θετικές με αποτέλεσμα να τεθούν σε καραντίνα 150 άτομα. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, μπήκαν σε καραντίνα οι ομάδες βόλεϊ και μπάσκετ του Γυμναστικού Συλλόγου Ενωση Ελασσόνας, αλλά και όλα τα παιδιά που έκαναν γυμναστική στις εγκαταστάσεις του συλλόγου ή είχαν γυμναστές τους προπονητές του συλλόγου που νοσούν.

Την ίδια ώρα, έχει ανασταλεί και η λειτουργία 13 σχολικών τμημάτων που σχετίζονται με παιδιά που αθλούνται στον εν λόγω γυμναστικό σύλλογο. Οι Αρχές απηύθυναν έκκληση σε όσους χρησιμοποίησαν το γυμναστήριο να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Εκτός των σχολείων, κρούσματα εντοπίζονται και σε άλλες δομές, όπως τα γηροκομεία και τα νοσοκομεία. Στον Αγιο Στέφανο εντοπίστηκαν τρία κρούσματα σε δύο εργαζόμενες και μία ηλικιωμένη, με το προσωπικό να προχωρά χθες σε διαδικασία rapid test για να διαπιστώσει αν υπάρχουν κι άλλοι θετικοί.

Στα νοσοκομεία εμφανίζονται νέα κρούσματα σε προσωπικό. Ενας γιατρός στη Λαμία βρέθηκε χθες θετικός στον κορωνοϊό και ξεκίνησε διαδικασία ιχνηλάτησης, ενώ κρούσματα στο προσωπικό βρέθηκαν πρόσφατα και στο Θριάσιο όπου οι εργαζόμενοι ζητούν επιπλέον μέτρα.

Μία άλλη δομή με κρούσματα είναι και οι φυλακές όπου στην Κέρκυρα σήμανε συναγερμός μετά από δύο κρατούμενους που βρέθηκαν θετικοί, με αποτέλεσμα να μπουν σε καραντίνα 22 άτομα. Κρούσματα εντοπίστηκαν και στο πυροσβεστικό σώμα με έναν πυροσβέστη στην Κρήτη να είναι θετικός, καθώς και σε στρατόπεδο στην Λαμία.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]