Thursday, March 28, 2024

Latest Posts

Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής

O διπλάσιος από τον εθνικό μέσον όρο της χώρας αριθμός στενών επαφών των κρουσμάτων, η υψηλή κινητικότητα μεταξύ των δήμων και η αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ (πάνω από το 60% των κλινών εντατικής για COVID-19 της Αττικής έχουν καλυφθεί) οδήγησαν την κυβέρνηση στην ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων για το Λεκανοπέδιο.

Το δυσανάλογα υψηλό, σε σχέση με τον πληθυσμό της, ποσοστό κρουσμάτων που εντοπίζονται στην Αττική (περισσότερα από τα μισά κρουσμάτα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση στη χώρα).

«Οχι» στα μέτρα ανά δήμο

Ο κ. Χαρδαλιάς απέκλεισε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε επίπεδο δήμων στην Αττική, κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί προχθές ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι η ανθρωπογεωγραφία των μητροπολιτικών περιοχών και της Αττικής δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά δήμο. «Πουθενά σε παγκόσμια πρακτική δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, εγχειρίδια διαχείρισης κρίσης για κάτι τέτοιο όσον αφορά υγειονομικούς κινδύνους», τόνισε.
310 νέα κρούσματα
Την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της Αττικής αλλά και συνολικά τη χώρας επιβεβαίωσαν και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο οποίος ανακοίνωσε 310 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα εκ των οποίων 197 είναι στην Αττική. Η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα αφορούν την ηλικιακή ομάδα 25 έως 34 ετών.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, «η επιδημία της COVID-19 στην Ελλάδα δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί και εφαρμόζονται μέχρι τώρα».

Χθες το απόγευμα νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 67 ασθενείς έναντι 59 προχθές και 38 στις αρχές του μήνα. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, συνολικά στο ΕΣΥ δεσμευμένες για την COVID-19 είναι περίπου 200 κλίνες ΜΕΘ –εκ των οποίων 72 είναι στην Αττική–, ενώ εάν χρειαστεί υπάρχει η δυνατότητα τουλάχιστον διπλασιασμού τους, όπως είχε συμβεί στην πρώτη φάση της επιδημίας.

Οι έλεγχοι στα γηροκομεία

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από τους εν εξελίξει ελέγχους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για την τήρηση των νέων μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού. Παραβάσεις εντοπίστηκαν σε μικρό αριθμό δομών, ενώ δεν εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού. Ειδικότερα, από τα τέλη Αυγούστου έως και προχθές κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει διενεργήσει 56 ελέγχους σε γηροκομεία και μονάδες χρονίως πασχόντων των Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Παραβάσεις εντοπίστηκαν σε επτά μονάδες και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 36.000 ευρώ. Οι καταγεγραμμένες παραβάσεις αφορούν στη μη τήρηση αρχείου θερμομέτρησης του προσωπικού, τη μη τήρηση αρχείου ερωτηματολογίων των εργαζομένων, τη μη τήρηση των μέτρων περί συναθροίσεων στο εσωτερικό των μονάδων, καθώς και την έλλειψη αντισηπτικών.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]