Friday, March 29, 2024

Latest Posts

Απάντηση Αντιδ/ρχου κ. Τάσου Κωνσταντινίδη σε επιστολή της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων

Απάντησε ο Αντιδ/ρχος κ. Τάσος Κωνσταντινίδης, στην επιστολή που έστειλε το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας.

Η απάντηση:

Προς το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας

Αγαπητοί γονείς

Διάβασα με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσής σας σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τα άλλα ζητήματα που θέτετε.

Αφού σας ευχηθώ καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη στο έργο σας και σας διαβεβαιώσω ότι θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμο το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε και τις προτάσεις σας για την κατάσταση και την ετοιμότητα των σχολείων εν όψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους και ειδικότερα εν καιρώ πανδημίας, γεγονός άλλωστε που συνάδει απολύτως με την καταστατική αποστολή σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής:

1. Όσον αφορά τις «ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό» στα σχολεία, που αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας, και τα σχετικά με αυτά ερωτήματά σας για το εκπαιδευτικό προσωπικό, τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα, τις καθαρίστριες , τα αντισηπτικά κ.λπ., θα ήθελα να σας γνωρίσω τα ακόλουθα:

α) κατ’ αρχάς ο Δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε σχέση με το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων, όπως φαντάζομαι πως ήδη γνωρίζετε. Οι Δήμοι της χώρας δεν προσλαμβάνουν και δεν τοποθετούν νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές. Όπως, επίσης, οι Δήμοι δεν ορίζουν τα τμήματα και τους αριθμούς των μαθητών σε αυτά. Παρόλο, λοιπόν, που σαφώς και ο Δήμος μας θα επιθυμούσε να υπάρχει ανώτατος αριθμός 15 παιδιών ανά τμήμα, ειδικά λόγω κορωνοϊού, αρμόδιο και υπεύθυνο για όλα τα ανωτέρω είναι το Υπουργείο Παιδείας και οι αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε. Αυτό μάλιστα είναι ένα σημείο πάγιας συμφωνίας Δήμων, εκπροσώπων εκπαιδευτικών και της Ομοσπονδίας Γονέων και κάνει εντύπωση που δεν το λαμβάνετε υπόψη σας. Οι Δήμοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να έχουν ευθύνη και αρμοδιότητα για αυτά που αναφέρετε.

β) Όσον αφορά τις/τους καθαρίστριες/ές θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι φέτος επήλθε μια σημαντική και θετικότατη αλλαγή στο καθεστώς εργασίας των σχολικών καθαριστριών/ών. Οι εργαζόμενοι αυτοί με πρόσφατο σχετικό νόμο υπήχθησαν στην αρμοδιότητα του Δήμου και προσελήφθησαν ήδη ως υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το θετικό είναι ότι αφενός ο Δήμος μας, με τη βοήθεια και τη μεγάλη προσπάθεια των Προεδρείων των Σχολικών Επιτροπών και των υπαλλήλων των αρμοδίων υπηρεσιών, κατάφερε να είναι από τους πρώτους που τελείωσαν τις διαδικασίες πρόσληψης των καθαριστριών/στών έγκαιρα και πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ήδη οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στις θέσεις τους. Αφετέρου για πρώτη φορά κατορθώσαμε να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι (επαναπροσλήφθησαν όλοι οι παλιοί και επιπλέον ένας) με καθεστώς πλήρους απασχόλησης (6 και ½ ώρες) σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε έως σήμερα. Το γεγονός αυτό θα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην καθαριότητα των σχολείων όσο και στα εργασιακά δικαιώματα και στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

γ) Σχετικά με το ερώτημά σας περί της επάρκειας των καθαριστριών, σαφώς και θεωρούμε ότι απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων εν όψει μάλιστα κορωνοϊού. Μάλιστα εγκαίρως ο κ. Δήμαρχος, και προ της λήψης των τελικών αποφάσεων του αρμοδίου Υπουργείου, απέστειλε σχετική επιστολή στον κ. Υπουργό με την οποία τόνισε τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολείων μας και την συνακόλουθη ανάγκη πρόσληψης περισσότερων καθαριστριών γι’ αυτό τον σκοπό. Η προσπάθειά μας και η πίεση προς τους αρμοδίους προς αυτή την κατεύθυνση είναι και θα παραμείνει συνεχής ώστε να υπάρξει η ιδανική ποσόστωση εργαζομένων καθαριότητας ανά σχολική μονάδα. Πιστεύουμε, πάντως, πως φέτος, κατόπιν της ανωτέρω πρόσληψης πλήρους απασχόλησης προσωπικού θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε πληρέστερες υπηρεσίες καθαρισμού στα σχολεία σε σχέση με άλλες χρονιές.

2. Α. Κατόπιν αποφάσεως της Κυβέρνησης, η προμήθεια μασκών (υφασμάτινων) για όλους τους μαθητές της Α’θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς θα γίνει κεντρικά μέσω της ΚΕΔΕ. Ο Δήμος μας έχει ενημερώσει προ πολλού για τον απαιτούμενο αριθμό μασκών και το είδος αυτών (δηλ. για μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου-λυκείου) και αναμένουμε εντός των αμέσως επόμενων ημερών την αποστολή τους.

Β. Ο Δήμος μας επίσης έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια των απαιτούμενων αντισηπτικών ανά τάξη και μαθητή, τα οποία επίσης αναμένουμε άμεσα.

Γ. Έχουν ήδη παραληφθεί τα ατομικά παγούρια νερού για τους μικρότερους μαθητές και θα αποσταλούν στα σχολεία τις επόμενες ημέρες.

Δ. Όλα τα σχολεία εφοδιάζονται εγκαίρως και συνεχώς με υλικά καθαρισμού για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία τους.

Ε. Έχουν αποσταλεί σε όλες τις σχολικές μονάδες και ήδη παραδίδονται στους εργαζομένους καθαριότητας των σχολείων οι αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για την καθαριότητα των σχολικών χώρων. Σε πρόσφατη συνάντηση της Δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιακών υπευθύνων με τους εργαζομένους δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για τον επισταμένο καθαρισμό και απολύμανση των σχολείων, καθώς και οι κατευθύνσεις για την απαιτούμενη συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων.

Στ. Έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τον καθαρισμό των σχολικών χώρων που χρησιμοποιούν τα σωματεία σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον έχουμε προνοήσει για τον επισταμένο καθαρισμό από την αρμόδια σχολική καθαρίστρια κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου και δεύτερον έχουν σταλεί στα σωματεία συγκεκριμένες και αυστηρές οδηγίες για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά τις ώρες λειτουργίας τους. Η σωστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό είναι αποκλειστική ευθύνη των σωματείων σε κάθε περίπτωση.

Ζ. Κατά τους θερινούς μήνες, παρά την μεγάλη έλλειψη προσωπικού λόγω αδειών, ειδικών αδειών, υποχρεωτικής απομόνωσης κ.λπ., έγιναν αρκετές εργασίες επισκευών εγκαταστάσεων και καλλωπισμού σχολικών χώρων. Οι εργασίες αυτές συνεχίζονται και θα ενταθούν με την πρόσληψη των συμβασιούχων που ακόμα δυστυχώς δεν έχουν ενισχύσει τον Δήμο μας.

Η. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι με την μεγάλη προσπάθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και τη συνεργασία του Τμήματος Παιδείας, των Προεδρείων των Σχολικών Επιτροπών και των Διευθυντών των Σχολείων βρίσκεται στο τελικό στάδιο ο μεγάλος διαγωνισμός για τις επισκευές και συντηρήσεις σχολείων ύψους 500.000 ευρώ μέσω της ΣΑΤΑ σχολείων και επίκειται σύντομα η έναρξη των διαδικασιών. Το μεγάλο αυτό έργο θα αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα των σχολικών μονάδων που αναζητούσαν επιτακτικά λύση.

Θ Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους Δήμους που όχι απλώς έγκαιρα, αλλά μάλλον προλαμβάνοντας το Κράτος, προέβη σε προσωρινό κλείσιμο σχολείων και τμημάτων, καθώς και σε απολυμάνσεις όλων των σχολείων την προηγούμενη σχολική χρονιά. Έτσι και τώρα, όλα τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου θα παραδοθούν καθαρά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με καθημερινό επισταμένο καθαρισμό και απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Οι γονείς, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις ενέργειες του Δήμου μας, μπορούν να νιώθουν απόλυτα ασφαλείς.

ΥΓ. Στο πλαίσιο της σταθερής θέλησης της Δημοτικής Αρχής για στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους των γονέων με σκοπό το συμφέρον της σχολικής κοινότητας και την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν, σαφώς και θα δρομολογηθεί συντομότατα συνάντηση του κ. Δημάρχου και του αρμοδίου Αντιδημάρχου μαζί σας για την οποία θα ενημερωθείτε άμεσα.

Τάσος Κωνσταντινίδης,

Αντιδήμαρχος Παιδείας και Προσχολικής. Αγωγής

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]