Wednesday, April 24, 2024

Latest Posts

Αλλαγές στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας-Σε ισχύ από Δευτέρα 26 Οκτωβρίου

Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις περιφερειακές ενότητες ‘Αρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2 (επιτήρησης) από το επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) που βρίσκονταν, δηλαδή οι περιοχές αυτές από πράσινες περιοχές γίνονται κίτρινες.

Ο κ. Χαρδαλιάς ωστόσο διευκρίνισε ότι στην περίπτωση των Σποράδων η αναβάθμιση αφορά μόνο την νήσο Σκιάθο και όχι την Σκόπελο και την Αλόννησο που παραμένουν πράσινες. ‘Αρα η Σκιάθος περνά στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) ενώ η Σκόπελος και η Αλόννησος παραμένουν στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).

Παράλληλα, η επιτροπή των επιδημιολόγων αποφάσισε ότι από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το επίπεδο συναγερμού μειώνεται στις ακόλουθες περιοχές:

Οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου που ήταν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης), (στο πορτοκαλί δηλαδή), μειώνεται ο βαθμός συναγερμού τους και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο. Όσον αφορά τα νησιά της Αττικής, η περιφερειακή ενότητα Νήσων Αττικής -παρόλο που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής- με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες , πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 και περνούν στο επίπεδο 2. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για την Σαλαμίνα, νησί το οποίο που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς στον Πειραιά. Στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) από το επίπεδο 2 που βρίσκονταν ( Επιτήρησης), στο πράσινο από το κίτρινο, κατεβαίνουν και περνούν οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου. Επίσης στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 3 που βρίσκονταν, δηλαδή γίνονται πράσινες από πορτοκαλί, περνούν από την Δευτέρα οι Π.Ε Ζακύνθου και Κέας- Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου αξιολογήθηκε η επιδημιολογική εικόνα όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας και επικαιροποιήθηκε το επίπεδο συναγερμού σε κάθε μία από αυτές από την αρμόδια επιτροπή επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από σήμερα το πρωί η περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ανέβηκε στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών ανέβηκαν και πέρασαν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης).

Αρα το επίπεδο συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά περιφερειακές ενότητες της χώρας μας, με 13 περιφερειακές ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 περιφερειακές ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ’ επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.

Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ

25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) πριν από 14 μέρες ήταν 26

33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25

14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23

2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4( Αυξημένου Κινδύνου) καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς , η Επιτροπή αποφάσισε για το επίπεδο συναγερμού και τα μέτρα που θα ισχύουν στα νησιωτικά συμπλέγματα, από την επόμενη Τετάρτη, σχετικές αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πλέον σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας αλλά σε επίπεδο νησιού, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η επιδημιολογική εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά από νησί σε νησί και άρα η επιβολή των ίδιων μέτρων σε όλους δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ενδεδειγμένη.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι τα μέτρα είναι δυναμικά μιας και βασίζονται, όπως είπε, στην ανάγκη αντιμετώπισης διαφορετικών χαρακτηριστικών που συνοδεύουν την έξαρση της πανδημίας σε κάθε περιοχή.

Ακόμη γνωστοποίησε ότι από σήμερα Σάββατο 24 Οκτωβρίου, σε περίπτωση που μια περιοχή, χαρακτηριστεί σε επίπεδο 4, όπως χθές η Καστοριά και η Κοζάνη, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου καθώς και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όπως κομμωτήρια, υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, ινστιτούτα αισθητικής κλπ λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις του επιπέδου 3. Σε αναστολή παραμένουν οι υπηρεσίες των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ καθώς και όσες άλλες συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής ειδικών μέτρων του επιπέδου 4.

Αυτή η απόφαση προέκυψε, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, έπειτα από τις ιχνηλατήσεις στις οποίες προχωρούν καθημερινά, και έχει διαπιστωθεί ότι το ποσοστό μετάδοσης του ιού και των ενεργών κρουσμάτων που σχετίζονται με το λιανεμπόριο «είναι ελάχιστα, αν όχι ανύπαρκτα». « Είναι ξεκάθαρο δηλαδή ότι στα καταστήματα λιανεμπορίου όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας εφαρμόζονται με επιμέλεια», υπογράμμισε. Γι αυτό το λόγο, στη δέσμη μέτρων που συνοδεύουν το επίπεδο 4, το κόκκινο δηλαδή, προχωρούν σε διαφοροποίηση της ενότητας που αφορά στο λιανεμπόριο.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή σε ένα κομβικό σημείο της προσπάθειάς μας και είναι στο χέρι μας η προσπάθεια που καταβάλλαμε, οι θυσίες που κάναμε να μην πάνε χαμένες. Όλοι μας αισθανόμαστε κόπωση από τους κανόνες που διέπουν την νέα μας κανονικότητα, όλοι μας θα θέλαμε να επιστρέψουμε στην προ κορονοϊού καθημερινότητά μας. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Κάθε απόπειρα να επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία τη δική μας αλλά και των αγαπημένων μας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να νικήσουμε την κόπωσή μας και να δείξουμε επιμονή, αποφασιστικότητα για να έχει η συλλογική μας προσπάθεια τη συνέχεια που της αξίζει», κατέληξε.

Ερωτηθείς για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και αν εξετάζουν οι ειδικοί να υπάρχουν κάποια ‘’διαλείμματα μάσκας” έστω στις τάξεις είπε ότι αυτό που γνωρίζει είναι ότι υπάρχει σχετική πρόταση του υπουργείου Παιδείας στην επιτροπή των επιδημιολόγων και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.

Σχετικά με το αν προβλέπονται πιο αυστηρά πρόστιμα και πιο σαρωτικοί έλεγχοι ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί και θα είναι και στοχευμένοι», ενώ προσέθεσε ότι γνωρίζουν που υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης και γι αυτό υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός σε σχέση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ερωτηθείς αν υπάρχει εκτίμηση μέχρι πότε θα ισχύσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «κάθε φορά που παίρνουν κάποια μέτρα είναι με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων 10 με 14 ημερών. Τα μέτρα χρειάζονται τουλάχιστον 10 μέρες για να δούμε την απόδοσή τους, μετά την έβδομη μέρα ουσιαστικά παρατηρούμε κάποιους δείκτες και ανάλογα κινούμαστε. Αυτό δεν είναι κάτι που εφαρμόζουμε μόνο εμείς εδώ. Υπάρχει μία διεθνής πρακτική σε αυτό και οι διάφοροι αλγόριθμοι βασίζονται σε αυτά τα πραγματικά δεδομένα. Τα μέτρα αυτά είναι δυναμικά, προφανώς ακολουθούν την ροή κάποιων συγκεκριμένων κριτηρίων», ενώ προσέθεσε ότι «υπάρχουν διάφορα δεδομένα που συνυπολογίζονται ώστε να καταλήξουμε στο μέγεθος των μέτρων και στη διάρκειά τους. Τα μέτρα για να μπορέσουν να αξιολογηθούν χρειάζονται τουλάχιστον 14 ημέρες».

Ερωτηθείς αν πιστεύουν ότι ενδέχεται σε 10-15 μέρες να υπάρξει στην Ελλάδα μια έξαρση κρουσμάτων σε ηλικιακές ομάδες άνω των 60 που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι παρακολουθούν από την ιχνηλασία τον βαθμό και τον ρυθμό μετάδοσης μεταξύ των ηλικιών. Πχ στη Θεσσαλονίκη περίπου το 51% των ενεργών κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 16-29. Στις ηλικίες άνω των 60 είναι στο 6%. «Η συσχέτιση συνήθως δεν είναι από τους νεότερους στους μεγαλύτερους, είναι η μετάδοση προς τις επόμενες ηλικίες, δηλαδή από γενιά σε γενιά μεταδίδεται αυτό και τουλάχιστον όλες οι ιχνηλασίες καταλήγουν σε αυτό το ζήτημα. Για εμάς η παράκληση είναι απέναντι στους νέους ανθρώπους. Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Αυτά τα στοιχεία σχετίζονται και με την διασκέδαση και με τον συγχρωτισμό. Τις επόμενες ημέρες το μεγάλο στοίχημα όλων και ειδικά των νέων παιδιών, που πραγματικά μέσα από το δυναμισμό τους, μπορεί πολλές φορές να είναι λίγο περισσότερο αμελείς, είναι να συνειδητοποιήσουν άπαντες ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή που το μεγάλο στοίχημα είναι να προασπίσουμε τους μεγάλους ανθρώπους των οικογενειών μας και ειδικά όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα», υπογράμμισε.

Ακόμη αναφερόμενος στην ετοιμότητα του συστήματος υγείας είπε ότι «ήταν και παραμένει έτοιμο σε διαφορετικές βαθμίδες ανάλογα με την εξέλιξη του ιού», ενώ προσέθεσε ότι είχαν έτοιμο το σχέδιό τους στην πρώτη φάση έχουν έτοιμο το σχέδιό τους στην δεύτερη φάση.

« Παρακολουθούμε καθημερινά με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια κάθε περιοχή ξεχωριστά , αποτελεί και μέρος των κριτηρίων που συνυπολογίζουμε στις αποφάσεις μας σε σχέση με την κάθε περιοχή τις πραγματικές δυνατότητες που έχει, όχι μόνο σε ΜΕΘ αλλά και στην εξέλιξη των ΜΕΘ στην ευρύτερη περιοχή κι όλα αυτά είναι μικρά γρανάζια σε έναν μηχανισμό που καθημερινά σταθμίζει τα πραγματικά δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον σχετικά με την απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας και σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος νοσοκομείο, φαρμακείο, ή να βγάλει το κατοικίδιο βόλτα τι προβλέψεις υπάρχουν, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι καλό θα ήταν να προγραμματίζουν οι πολίτες να βγάζουν το κατοικίδιο βόλτα πριν τις 12μιση, ενώ στην περίπτωση θέματος υγείας και ανάγκης για φαρμακείο είπε ότι στη διαδρομή από το σπίτι μέχρι το πρώτο φαρμακείο δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που δεν θα δείξει κατανόηση και δεν θα το επιτρέψει.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους χώρους που φαίνονται πιο προβληματικοί ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία αρκετά σημαντικά, που συνδέουν το ζήτημα της μετάδοσης με το θέμα της διασκέδασης γενικά αλλά και με θέματα που αφορούν συγχρωτισμό, στοιχείο που προκύπτει μέσα από τις ιχνηλατήσεις.

«Έχει αξία κι ότι ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που δείχνει να έχει την πλειοψηφία, την στο επίπεδο των κρουσμάτων , ανάλογα κινούνται και τα σημεία αναφοράς τους», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Όσον αφορά τα ΜΜΜ, είπε ότι, « δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ή αποδείξεις ότι σχετίζονται γιατί συντριπτικά ο καθένας φοράει μάσκα», καθώς μπορεί να μην ακολουθείται το δεύτερο βασικό μέτρο που είναι η απόσταση, αλλά, όπως σημείωσε, παρακολουθώντας και τις αναλύσεις των επιδημιολόγων το γεγονός ότι φοράνε μάσκα συντριπτικά αυτό κρατάει πολύ χαμηλά την μετάδοση του ιού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Τα στοιχεία που έχουμε και με βάση την συνολική εικόνα της χώρας συνδέουν τις βασικές περιοχές έξαρσης κυρίως με το θέμα της διασκέδασης και σε δεύτερο επίπεδο πολύ πιο χαμηλό σε ποσόστωση με την αθλητική δραστηριότητα. Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι προσαρμοσμένα στα δεδομένα και πηγάζουν από τις ιχνηλατήσεις που κάνουμε», κατέληξε.

Latest Posts

Διαβάστε ακόμη

STAY IN TOUCH

Για ενημέρωση με όλες τις τελευταίες ειδήσεις και ειδικές ανακοινώσεις.

Συμπληρώστε το email σας.

[formidable id=2]